Pierogi bezglutenowe – przepisy

Pierogi bezglutenowe mogą być równie smaczne, jak te przygotowane w tradycyjny sposób z mąki pszennej. Co prawda, różnią się one smakiem i wymagają nieco więcej zachodu i pracy niż pierogi tradycyjne, ale wynika to z tego że ciasto zagniata się trochę trudniej i trzeba poświęcić na to więcej czasu. Wiedz jednak, że najlepsze pierogi bezglutenowe smakują wyśmienicie! Przeczytaj artykuł i sprawdź, jakie przepisy warto wypróbować!

Pierogi bezglutenowe przepisy – które receptury są najlepsze?

Niektórzy podczas przygotowywania pierogów bezglutenowych stosują różne rodzaje mąki. Ty również możesz zrobić tak samo – bezglutenowe mąki to między innymi: mąka ryżowa, mąka kokosowa czy kukurydziana. Koniecznie jednak dowiedz się, jakie powinny być proporcje między nimi, ponieważ w innym wypadku Twoje ciasto nie będzie się kleiło tylko rozpadnie się tuż po wrzuceniu do wrzącej wody. Ciasto na pierogi bezglutenowe można zagniatać robotem planetarnym lub ręcznie. Jeżeli zdecydujesz się na ten drugi sposób, miej na uwadze, że będzie on znacznie bardziej pracochłonny i musisz użyć tu również nieco siły. Podsypuj stolnicę mąką, aby ciasto się nie kleiło – musi być elastyczne, ale nie przejmuj się jeśli nie odzyskasz takiej elastyczności, jak wtedy kiedy przygotowujesz pierogi z mąki pszennej!

Przepisy na ciasto bezglutenowe

Niektóre przepisy zakładają użycie samej mąki i wody. To jeszcze trudniejsze zadanie, ponieważ jajka są tym elementem, który scala ciasto i sprawia, że jest ono elastyczne. Jeżeli jednak nie możesz spożywać też jajek, podobnie jak glutenu, wówczas skorzystaj z przepisu, który nie wymaga użycia jajek. Ciasto na pierogi możesz z powodzeniem mrozić, ale pamiętaj jednak, aby szczelnie okryć je folią i nie przechowywać w zamrażarce dłużej niż przez okres dwóch, trzech tygodni. Jeżeli zauważysz, że przez ten czas ciasto popękało, prawdopodobnie nie nadaje się ono do przygotowania pierogów i podczas gotowania farsz wycieknie, a samo ciasto rozklei się. Dlatego najlepiej jest przechowywać je nie dłużej niż około tygodnia, aby mieć pewność że pierogi będą dobrej jakości.

 

Może Ci się również spodoba