Cholesterol i jego znaczenie dla organizmu.

Cholesterol jest wytwarzany w naszym organizmie, w jego wytwarzaniu uczestniczą prawie wszystkie komórki naszego organizmu, poza komórkami mózgu. Jest potrzebny do wielu procesów niezbędnych do życia, zatem w naszym organizmie nie może go zabraknąć. Cholesterol pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka, jest wykorzystywany do budowy błon komórkowych i komórek nerwowych.

 

Wątroba jest najważniejszym źródłem produkcji cholesterolu, około 80% produkcji całego organizmu cholesterolu pochodzi własnie z wątroby. Pozostała jego część pobierana jest z pożywienia przede wszystkim z artykułów pochodzenia zwierzęcego. Są to np. mięso, mleko, sery, jaja, masło, ryby. Jeśli spożycie cholesterolu zostanie tylko w nieznacznym stopniu przekroczone, to organizm człowieka zmniejszy jego wytwarzanie. Ten obronny mechanizm samoregulujący działa w warunkach prawidłowo funkcjonującego organizmu. W przeciwnej sytuacji, kiedy system samoregulacji jest uszkodzony z jakiegoś powodu i nie działa sprawnie, dochodzi do jego “nadprodukcji”. W takiej sytuacji jedna z frakcji cholesterolu, zwana “złym cholesterolem” LDL zaczyna osadzać się w naczyniach krwionośnych i tworzy płytkę miażdżycową. Która zwęża tym samym światło tętnic i zmniejsza przepustowość krwi przez tętnice. Co może w konsekwencji skutkować zawałem serca lub udarem mózgu.

 

LDL to inaczej lipoproteiny o małej gęstości, wraz z krwią dostarczają one cholesterol do wszystkich narządów. Nadmiar cholesterolu jest bardzo szkodliwy dla układu krążenia oraz dla serca. Długotrwale wysokie stężenie cholesterolu we krwi może hamować dopływ krwi do tego narządu i skutkować zawałem serca. Cholesterol bierze również udział w produkcji hormonów nadnerczy, , hormonów płciowych oraz kwasów żółciowych. Nadnercza wykorzystują go do produkcji hormonów sterydowych, np.kortyzolu, który zwiększa stężenie glukozy we krwi w sytuacjach kryzysowych. Kortyzol jest często nazywany hormonem stresu. Cholesterol z pożywienia wchłaniany jest do krwi w jelitach. Niewykorzystany przez komórki nadmiar cholesterolu jest z nich odbierany przez lipoproteiny o dużej gęstości czyli tzw “dobry cholesterol” HDL, które transportują go z powrotem do wątroby. Dobry cholesterol HDL uczestniczy w syntezie kwasów żółciowych niezbędnych w procesie trawienia tłuszczy. Cholesterole jest niezbędny do syntezy hormonów płciowych, odpowiedzialnych za prawidłowy rozwój cech płciowych. Skutki wysokiego stężenia cholesterolu LDL mogą być bardzo poważne, jednak ryzyko tych chorób można zmniejszyć m.in. za pomocą zmiany swoich nawyków żywieniowych.

Może Ci się również spodoba